Наръчник за Личностно развитие за начинаещи

Начало / Блог / Наръчник за Личностно развитие за начинаещи
Наръчник за Личностно развитие за начинаещи

                                                                                 Всички сме начинаещи

Личностното развитие не е просто усвояване на умения. То е изкуството да бъдеш себе си, да създаваш удовлетворение в живота си. Да живееш изпълнен със смисъл, отговаряйки на предизвикателствата на живота по начин, който ти помага да израстваш. Личностно развитие е да предизвикваш своето величие, своя безграничен потенциал, и всеки ден да ставаш все по-добра версия на себе си. То е да се научиш да обичаш себе си и другите, да се научиш да черпиш от живота с пълни шепи, а и да даваш с пълни шепи. Това един неспирен процес, който ни прави по-добри хора.

Фактът, че четеш този текст означава, че вече имаш дългогодишен опит в личностното развитие. Защото всеки от нас го практикува, съзнателно или не, от момента на своето раждане. Как тогава може да си начинаещ?

Ако се самообявиш за начинаещ, ще отвориш вратата към огромни възможности за учене, и обратното, ако се обявиш за майстор, който почти няма какво да учи, то шансовете ти за развитие намаляват значително. И тук не става въпрос да се сравняваш с другите, не. В сравнение с повечето хора около теб, може да си изключителен в дадена област. Въпросът е какъв можеш да станеш. Винаги има следващо ниво в всяко умение, както и в най-важното – умението да живееш.. Независимо в какъв етап от живота си се намираш сега, дали си много доволен или недоволен от него – винаги има място за развитие и израстване.

Аз имам малко над 30 години опит в личностното развитие. Петнайсет от тях бих определил като аматьорки опит – време, през което изобщо нямах концепция за личностно развитие, както и ясна посока за моето израстване. Просто исках да се адаптирам по-добре в средата, в която живеех. Всички знаем, че в началото на живота си, особено в първите години, учим най-много. Това е частта, в която дефинираме себе и често придобиваме едни от най-устойчивите си модели на мислене и поведение. Проблемът, е че учим и неща, които впоследствие се оказва, че не ни помагат, или дори ни пречат, да се развиваме и израстваме. В този период си мислех, че съм такъв какъвто съм и няма как да се променя. Това от една страна е истина, но от друга – това което си мислим, че сме, често са научените модели на мислене, вярванията ни за себе си и света, които сме придобили в следствие на случки в живота ни.

Преди да продължиш да четеш, искам да ти задам няколко въпроса, чиито отговори могат да ти дадат по-голяма яснота за самия теб. А Яснотата е една от първите стъпки към осъзнатото развитие.

Кои са най-ярките моментите от миналото ти, които са те оформили такъв какъвто си? Моментите, които са оставили отпечатък върху вярванията ти, ценността ти система и начина ти на мислене и поведение?

Опиши ги. Максимално подробно. Какво се случи? Как си го обясни? Какви решения взе тогава? (За себе си и за света)
Как се промениха твоите вярвания и убеждение в следствие на тези случки?(За себе си и за света)
Кои от тези решение, убеждения и вярвания ти пречат да живееш живота, който искаш? Как?
Кои от тези решение, вярвания и убеждение ти помагат да живееш живота, който искаш? Как?

Личностното развитие е просто. Не е лесно, но е просто.

Трябва да осъзнаеш 4 неща:

Къде си? (по-отношение на твоето развитие)
Къде искаш да отидеш?
Какво те спира и какво ти помага да се движиш към това, което искаш?

След като си отговориш на тези 4 въпроса, следват 3 стъпки за личностно развитие:

1. Какъв резултат искаш да постигнеш в конкретна сфера. Умишлено не казвам цели, защото често толкова много се фокусираме върху целите, че забравяме какво сме искали да постигнем на първо място. Въпросът е какво точно искаш да имаш, как искаш да се чувстваш, къде искаш да бъдеш? Можеш да го напишеш генерално за живота, както и за различните му области по отделно.

Направи си списък от области, в които искаш да се развиваш или искаш да подобриш. Ето примерни такива:

Кариера
Бизнес
Финанси
Здраве
Приятели
Емоционално развитие
Духовно развитие
Семейство

До къде си стигнал в развитието си във всяка една от областите? А къде искаш да бъдеш? ЗАЩО? Колкото по-емоционално и истински си отговориш на въпроса защо, толкова по-лесно ще можеш да намериш отговора на въпроса как? Или какво трябва да правиш всеки ден, за да стигнеш там, където искаш в съответната сфера.

Стратегия:

Не е нужно да изобретяваш топлата вода. Проучи своята приоритетна сфера, или сфери, за най-добрите стратегии. Най-вероятно ще има не една работеща. Грешката, която повечето хора правят е, че скачат от система на система, от стратегия на стратегия. Те търсят постоянно новото без да си дадат времето да овладеят до майсторство основното. Често такива хора смятат, че повечето стратегии не работят, но всъщност те не са ги следвали пълноценно. Стратегията е инструмент да стигнеш някъде и, като всеки инструмент, ти трябва време да го овладееш, за да стане полезен и ефективен в ръцете ти. Представи си, че се качваш в кола за първи път и резултатът, който искаш е да стигнеш до другия край на града. И ако въобще успееш да подкараш колата, много вероятно е да се откажеш на третия светофар, след като тя ти изгасне за пореден път в средата на кръстовището. Познавам хора, които им се е случвало нещо подобно и никога не взимат книжка или взимат, но не карат и си казват „ Това не работи за мен“ или „Не е моето“. Но всъщност те съдят само от една случка, в която им е било изключително трудно, и са имали високи нива за стрес. И след такава травма мозъкът намира оправдание да не го прави повече, защото го свързва с болка.

Повечето нови неща са ни непривични и, често, емоционално болезнени, докато мозъкът и тялото ни не свикнат с тях. Така и за всяка нова стратегия имаме нужда от време, за да я овладеем и направим продуктивна, като в началото е възможно дори резултатите да са отрицателни. Дадем ли си време обаче, можем да избухнем с резултати, които никога не сме постигали преди. Това важи за абсолютно всяка сфера. Макар и необходимите знания да са различни, 80% от успеха зависи от психологията ни и от това дали ще имаме нужната мотивация и дисциплина да изградим добри основи.

Искам да ти дам една много проста стратегия, която аз ползвам

След като вече си определил „къде се намираш“ и къде искаш да стигнеш в дадена област в живота си, то определяш 3 дейности, или действия, които задължително ще извършваш на всекидневна или седмична база. Ще дам за пример моята област: Физическо здраве и енергия.

3-те дейности:

Тренировка – 4-пъти в седмицата

Смути всяка сутрин

Следене на 3 сайта за тренировки и здравословно хранене (посещение по веднъж на ден)

Можеш да напишеш 3-те дейности за всяка една от сферите, в които искаш да постигнеш растеж. Закачи ги на място, където ще ги виждаш всеки ден.

2. Действие – Действието носи енергия, а енергията е живот

Без действие всичко описано по-горе е само празни приказки. Мотивацията води към действие, но действието води към мотивация. Най-трудна е първата стъпка, затова просто я направи. Ангажирай се със себе си, отговори си защо това, което искаш има смисъл за теб. Когато смисълът и развитието се срещнат, се образува искра, която поражда страст.

Най-силната мотивация идва отвътре, от твоите причини, но това не пречи да използваш различни външни фактори.

1. Започни деня по зареждащ за теб начин. Физическите упражнения сутрин, са прекрасен начин за начало на деня. Още в първите минути, ще усетиш как състоянието ти се променя и как ставаш по-енергичен и мотивиран.
2. Мотивационни видеа и литература. Отделяй време сутрин, за да нахраниш душата си. Настрой се за голям ден. Много хора обаче бъркат мотивацията с действие. Гледат едно видео, мотивацията и енергията им се вдигат, и те се задоволяват с това, мислейки, че усещането ще остане. Но без да действаш, мотивацията е мимолетна. Затова използвай тези моменти, за да се настроиш, да видиш кое е важно за теб днес, да вземеш решение и да действаш.

Ако тази статия ти е била полезна я сподели с приятели.