6 стъпки за щастлива година

Начало / Blog / 6 стъпки за щастлива година

Новата година вече е факт, а с нея идват и всички наши очаквания за една по-щастлива година. Реших да ви дам няколко прости, но ефективни съвета как да направим тази година незабравима.

 

Напиши целите си и ги визуализирай ежедневно
За целите има изписани тонове статии, книги и наръчници. Всички знаем, че за да бъдем удовлетворени от годината трябва да имаме нещо, към което да се стремим. До тук добре, но както при списъка със задачи, така и при целите трябва да има приоритизиране. Изберете една наистина голяма цел за година. Нека тя е онази, която ще даде най-голямата разлика и удовлетворение. Това е вашата цел за годината.
Друго важно нещо, което ще ви доближи до изпълнението на вашата цел е визуализирането или да държим целите си пред нас. Дали ще изберете да поставите снимки олицетворяващи целта ви, или предпочитате да отделите по 10 минути на ден, за да се отпуснете и помечтаете на воля важното е да се практикува ежедневно. Когато целта е пред очите ви съзнанието се фокусира, за да помогне за изпълнението и.

 

Не казвай целите си.
Ще кажете, че тук вече си противоречим. На всички мои обучения казвам да споделите целта си с някой, а сега да не я казвате. Да, знам че това звучи малко странно, но това не са взаимноизключващи се твърдения. Има проведени изследвания и е установено, че когато кажеш целите си на някой, мозъка приема това за крачка към тях. По този начин получаваме точно толкова удовлетворение, колкото да не предприемем реалните стъпки към постигането им. За това е хубаво целта ни да си остане за нас. Хубаво е обаче, ако успеете да намерите някой, пред който да се ангажирате с тази цел. Да речем, че целта ви е да започнете да тренирате редовно. Не е нужно да ходите и обяснявате на всеки срещнат познат, че искате да го направите, защото това няма да ви помогне. Обаче, ако изберете един човек, на когото дадете обещание и може би 1000лв, за да сте по-стимулирани, мисля че това почти ви гарантира успеха в начинанието. Да сте ангажиран пред някого помага - използвайте го!

 

Прекрарвай повече време със щастливи хора
Чували ли сте, че хората, с които прекарваш голяма част от времето си, ти влияят? Сигурно няма човек, който не го знае под някаква форма. Истината е, че когато прекарваш повече време с щастливи хора твоя начин на мислене се променя и неусетно нивото на щастие в твоя живот ще се промени. Пък и всички знаем колко по-приятни са разговориете с щастливите в сравнение с онези, които ще намерят за какво да се оплачат във всяка ситуация.

 

Харчи повече пари за преживявания, а не вещи.
Много свежо обяснение е сентенцията: "Какво значение има, че кецовете ти са на 2 години, ако с тях се разхождаш в Париж". Всяко едно изживяване ни прави по-богати като личности, а освен това ни помага да се разтоварим от напрежението

 

Прекарвайте по-малко време онлайн.
В днешно време има изобилие от информация, която се намира онлайн. Това е част от красотата на века, в който живеем. Не казвам да игнорираме телевизора, компютъра или смарт устройството като цяло. Просто обърнете внимание кога реално вършите нещо продуктивно и кога се отдаваме на безцелно скролваме с часове в Facebook. Вместо това можем да прочетем книга, или да излезем с приятели, или да се разходим в планината/ парка, да отидем на спорт или нещо друго, което би ни помогнало да се отпуснем физически и емоционално в днешното натоварено ежедневие.

 

Бъдете благодарни
Просто и лесно е - сутрин след ставане или вечер преди лягане напишете няколко неща за които сте благодарни от изминалия ден или по принцип. Няма ограничение колко да са, но е важно да са повече от 10. Може да ви звучи супер лесно и да не виждате смисъл в това. Спомнете си последния път, когато направихте нещо и то беше прието за даденост. Нямаше даже потупване по рамото. Как се почувствахте? А с какъв ентусиазъм подходихте следващия път когато трябваш да направите нещо за тези хора. Със сигурност усещането ви е било различно от това да направите най-трудната или омразна задача и да получите признание за това. Дори едното семпло "Благодаря ти, страхотна работа!" автоматично ви кара да искате да направите още за този човек. След като това е толкова важно за мен и теб, значи всички имаме нужда да го чуваме. За това бъдете благодарни на себе си за това, което имате и сте и не се притеснявайте да благодарите на всички останали дори за малките неща.