Най-големият ти проблем не е самият проблем

Начало / Slider / Най-големият ти проблем не е самият проблем
Най-големият ти проблем не е самият проблем

„Ще направим най-голямата верига от квартални кафенета. Ще променим разбирането за квартално кафене завинаги.“

Това беше мечтата ми, когато преди две години започнах да събирам инвестиции, за да я осъществя.

Нямах никакви пари, тъкмо се бях възстановил от един фалит и много исках да осъществя тази мечта. Затова реших да я направя с чужда инвестиция. Но кой нормален инвеститор ще даде 12-13 000лв за една гола мечта? Без бизнес план, без реални активи, само стратегия с много пробойни? Никой.

Затова реших да намеря няколко инвеститори, които да си разпределят, както инвестицията, така и „риска“. Слагам риска в кавички, защото едно от условията, които им предлагах бе, че ако бизнесът не просъществува една година на стартирането си, ще им върна парите. Затова подписахме договори за заем със срок, заедно с дружествените договори на фирмата.

Шест месеца след старта първото заведение е пред своя залез, въпреки че успяхме да постигнем годишен договор за доставки на сандвичи и фрешове на стойност 80 000 лв. Не е зле нали? Всъщност точно точно това ни уби.

Това беше краят на една ера за мен, но още не го осъзнавах. Сега вече дължах над 20 000 лв инвестиции + наеми и над 4 000 лв за данъци, живеех в моя приятелка и, когато си мислех, че съм ударил дъното, тъй като още оправям задълженията на последната си фирма, обраха кафенето. Взеха всичко – мебели, машини, чаши, салфетки. Всичко! Използван бе ключ, затова версията беше, че е вътрешен човек. Някак почувствах облекчение, когато видях, че нищо не е останало.

Повече не трябваше да се връщам там.

Развитието на историята беше с изключителна скорост. За няколко седмици получих заплахи. Имаше създадена ФБ група против мен от един от инвеститорите, който на всичкото отгоре реши да ме изнудва преди да направи това. Извика ме на среща и ми постави ултиматум: или му давам процентно участие от проекта „Живот на победител“ с Ясар Маркос, както и дялово участие в проекта „Мандала“, или тръгва срещу мен и ще ми срине репутацията…

Отговорът ми беше „Не“.

В този момент от живота ми се чувствах наистина зле, това беше най-големия ми проблем и бях в безизходица. Много бързо трябваше да възстановя голяма сума пари и да живея в същото време, а нямах все още почти никакви приходи от това, с което се занимавах.

Не знаех, какво да правя. Затова направих първото нещо, за което успях да се сетя – срещи с всички, на които дължах пари, и договаряне на разсрочване или на срока за връщане. Започнаха тези разговори, след което започнах да смятам и да връщам, колкото мога, изтеглих заем, поемах кратки проекти и връщах, по колкото можех, постоянно. Всеки месец, без да спирам.

Няколко месеца по-късно вече усещах, че мога да дишам. Половината от инвеститорите вече бяха изчистени – над 10 000лв за 6 месеца. Продължавах с вноските, докато не дойде края на годината. Остават 10 000лв и сега вече всичко е спокойно, продължавам с вноските, докато не изчистя всичко. И сега мога да ви кажа, като един „виден коуч и ментор“, че ще ви дам стъпките, които ще ви извадят от всяка подобна ситуация.

Няма да го направя, защото няма такива. Но има две неща, които си повтарях и изпълнявах, колкото и трудно да ми беше:

Търпение и Постоянство.

Защото много от нас искат резултатите веднага, особено в такава ситуация, която е много неприятна и носи много болка. Това ни кара едва ли не да действаме веднага и то да действаме на едро, защото вярваме, че ни трябва един голям удар и ще върнем всичко… В повечето случаи големият удар е върху нас и ние затъваме все повече, ако се стремим към него.

Търпението е ключ към изхода, към върха, към щастието дори.

Аз знаех, че трябва да минат една, две години, за да се възстановя и каквото и да мислех да направя, за да скъся периода щеше да бъде глупост.

Другият „препъни камък“ е липсата на постоянство. Когато намерим действие, което ни отвежда в правилната посока, но резултатите му са малки, ние губим мотивация и често спираме да извършваме това действие. Когато бях в най-неприятната ситуация, трябваше да преобръщам почти фалиращ бизнес и можех да си позволя заплата от само 750лв. Тези пари ми се виждаха абсурдни, но знаех от опит, че тези 750 лв ще ме спасят, защото са постоянни. Дори малкият, но регулярен доход е по-добър от големия, но нерегулярен, защото можеш да си създадеш система.

Не приемайте нищо лично, защото това ще замъгли преценката и ще ви подведе към грешни действия. Придържайте се, доколкото можете, до двата стълба, Търпение и Постоянство, и всичко ще бъде наред.

Защото най-големият ви проблем, не е проблемът.

Вие сте проблема и решението.