Професията на мързела

Начало / Slider / Професията на мързела
Професията на мързела

Кои са 6-те основни човешки нужди, които ни карат да действаме и да правим това, което правим?

Защо хората стават коучове, обучители, треньори по личностно развитие или високи постижения, мотиватори и т.н.?

Причините могат да са много: вдъхновение, любов, загриженост, желание да помагат, рани от детството, мода, лесни пари, мързел, липса на въображение. Сигурно има още много.

По какво си личи, каква е моивацията на един коуч? По спецификата на сферата, която са избрали, по резултатите, по начина на работа, по клиентите, към които се насочват. И сега, интерпретациите могат да бъдат хиляди.

Нека първо да видим образованието, в последните години най-модерната специалност в университета стана психологията. Всеки трети става „психолог“.

Защо?

Защото е модерно да си терапевт, коуч, треньор мотиватор. Вече има и специални обучения за коучове, дали за бизнес, дали за личностно развитие, това са двете най-интересни теми на развитие – да помагаме на хората в развитието на техния бизнес, тяхното личностно развитие или много нашумялото в последно време онлайн маркетинг.

Аз съм работил за себе си и с трите вида.

Когато живота ме отведе то точка на осъзнаване, относно личностното ми развитие, се доверих на наистина доказан професионалист, който е много добър, когато имаш нужда да се обърнеш към личните си емоции, към семейството си и вътрешното ти аз – Др Менис Юсри, основател на „Фондация Същност“.

Когато имах нужда от бизнес развитие не отидох при коуч или „специалист“, а създавах бизнеси, работил съм с много големи и успешни бизнесмени, бивши депутати, милионери, изпълнителни директори на огромни компании, приятели без опит, роднини, колеги. Всички те ми даваха урок след урок в продължение на над 13 години в над 10 различни сфери в бизнеса.

Когато ставаше въпрос за онлайн маркетинг стана интересно, специалистите бяха повече от нуждаещите се, след две години опити да намеря човека и много разходи, с Ясар взехме нещата в свои ръце, научихме се да го правим сами и постигнахме наистина задоволителни резултати. Ако сега трябваше да търся човек, щях да поверя онлайн маркетинга си на Стилиян Запорожанов, защото знам, че наистина го е грижа за компаниите, с които работи и е наистина добър професионалист. В момента така или иначе работим заедно по един от проектите ни.

И тук идва въпроса, как да отсеем тези, които носят резултати и онези, които не носят. За мен винаги има няколко основни фактора, които опита ми е показал, че са важни при избора на човек, на когото да повериш доверие за развитието на която и да е част от живота и света си:

– Препоръки

– Опит

– Резултати

Точно така, дипломата не ме интересува, защото тя не носи резултати.

Във „Фондация Същност“ отидох по препоръки и то след двугодишен период на размисъл.

В бизнеса не съм бил толкова колеблив, просто защото е по-лесно да загубиш пари, отколкото да загубиш част от себе си, доверявайки се на коуч или мотиватор, който има грешна мотивация.

Когато става въпрос за нещо толкова лично и важно, колкото личностното ми развитие, аз имам нужда да знам, че човекът има нужния опит, минимум 5-6 години в сферата, резултатите са налице, тоест работил е с хора, които наистина са променили живота си в посока тяхното щастие, а не само да са си купили всичките му продукти.

Защото ако са си купили всичките му продукти или ходят постоянно на обученията му това може да означава, че просто е наел добър онлайн маркетинг сециалист, примерно Стенли Запорожанов и продава добре, което няма лошо, но и няма нищо общо с действителната промяна на дълбоко ниво. Наистина добрия коуч според мен е създал много добър „follow up” и много рядко чува за клиентите си, освен за успехите им. :)

Добрият коуч и мотиватор не прави своите клиенти зависими от продуктите си, а точно обратното, дава им независимост в изборите, които им предстои да направят в живота си!

Ще дам пример с мен и Ясар Маркос. Ясар е мой бизнес партньор и главен обучител от 6 години в международна организация, която е специализирана в провеждане на обучения в сферата на личностното развитие и е позиционирана в Холандия.

Когато той ме покани да развием подобен модел в България си признавам, че няколко месеца, около 6, основния ни фокус бяха маркетинг и продажби и това толкова ни изтощи, въпреки силните резултати за краткото време. Седнахме и приятелски си поговорихме, за да изясним накъде сме тръгнали, какво искаме да постигнем и това беше фундаментален разговор за нас, защото в този момент правихме избора дали да спрем или да продължим. И ако продължим, как ще го направим.

Запазихме силния маркетинг, но сменихме фокуса. Насочихме цялото си внимание към изграждане на система, която да позволява на всеки наш клиент, последовател, фен, дори и критик, да има възможност да премине процес на обучение, който да му даде стотици други гледни точки за срок от поне една година, срок, който ние вярваме, че е достатъчен, за изграждането на навици, които да променят живота им.

И преди да се върна към нуждите нека поговорим за „мисията“. Много често се среща декламирането на мисия от коучове и мотиватори и терапевти подобна на тази: „Моята мисия е да помагам на хората по пътя към тяхното развитие, за да намерят удовлетворение и щастие в живота си.“

Хубава мисия и как я следваме? Първо, неДоверието, ами то идва, когато си изкарал една диплома за психолог и от две години си решил, че „високоплатената ти работа в голяма компания“ не е за теб, защото не отговаря на твоите ценности и на твоята мисия в живота и ставаш „lifecoach”. Уау.

Какво означава да си „житейски обучител“, когато имаш, има няма две години опит в уточняването на намерението да си такъв? Колко често „житейските ни коучове“ живеят по стандарта наложен от тяхното учение, колко често виждаме резултатите, към които искат да ни изведат при тях? Това са въпроси, които аз си задавам, когато ще се доверявам на някого.

В бизнеса и маркетинга е същата ситуация, хора без опит (3-4 години, 1 от които са били на обучение-стаж, промотирайки фб странички или минерална вода), без особено големи знания (освен някакъв набор академични знания, почти без приложение в естествена среда, назубрени в университета), без визия за следващите три години примерно, нямат шанс.

А доста такива хора стават коучове, защото страдат в намирането на стабилни клиенти, защото стабилните клиенти имат нужда от развитие, а те не могат да им го предложат. И какво избират, избират да започнат да продават обучения. И това е супер, само че вече е пълно и става все по-трудно да намериш подходящия компетентен човек за теб или за твоята компания. Затова аз се придържам към основната ми „система на доверие“: препоръки-опит-резултати

И сега е време да обърнем внимание на първия въпрос от статията, а именно: Кои са 6-те основни човешки нужди, които ни карат да действаме и да правим това, което правим?

Сигурност

Разнообразие

Значимост

Любов/Свързване

Израстване/Развитие

Принос

Изначално почти всяко действие изхожда от добри намерения. За да стават тези хора коучове, има определени нужди, които задоволяват. Кои са тези нужди? Нека видим какво прави един коуч, говори пред хора, има авторитет, обучава, работи за себе си, определя цената си (или поне така си мисли, цената я определя пазара в момента), комуникира с други коучове, пише статии, може би книга (малка или голяма, pdf или ако има късмет я публикува), продава се, маркетира се, става обществена личност, помага, дава отговори, ходи на обучения…

Кои според вас са нуждите, които задоволява тази професия? Не мога да говоря генерално за всички тях, но мога да кажам, какво получавам аз, имайки предвид, че аз не съм коуч. Аз говоря пред хора на нашите обучения, в нашите излъчвания на живо и онлайн обученията ни, това ми дава чувство на значимост и свързаност с много хора, аз обужавам да комуникирам.

Със сигурност не ми дава сигурност, защото основните ми доходи не идват от нашите обучения на живо. Основните доходи винаги идват от системата, както и основните промени. :) Разнообразие, имам много разнообразие в живота си, защото, когато се докосвам до много хора виждам много различни гледни точки, така израствам и живея разнообразно. Принос, дава ми усещане, че помагам на някого, че давам своя дан на света, в който живея, а това ме прави значим, в моите очи. :)

Това са някои от усещанията, които дават професиите коуч, консултант, терапевт или мотиватор. Разбира се има и различни мотиви, за да бъдеш коучов, може просто да им е интересно да се занимават с такава дейност без да има значение, дали реално има дълготрайни резулати за някого, може да се интересуват само от сигурността, тоест да правят пари от това или да се чувстват значими (важни и незаменими, звезди), можем да продължим безкрайно, търсейки различната мотивация на хората, поела тази модерна и интересна професия. Въпросът е как да ги различаваме, за да не си изгубим времето, фокуса и известна сума пари. Моят отговор е гледайте три основни фактора, които никога не лъжат: 1. Методи 2. Клиенти 3. Резултати

Моят съвет – търсете система.

Ако има система, значи има и шанс да имате резултати. Остава само и системата да работи за вас. :)

Пожелавам ви успех при избирането на вашия коуч, треньор, ментор, мотиватор, обучител. Избирайте мъдро, защото това ще ви струва време, фокус и пари.

Нищо фатално, но първото не можете да си го върнете!